top of page

Op 1 november 2022 namen we onze intrek in de iconische zaal van het voormalige Raamtheater-Zuid aan de De Vrièrestraat 36  2000 Antwerpen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De rijke geschiedenis van het gebouw

Het gebouw in de De Vrièrestraat maakt deel uit van het voormalige Hoger Handelsgesticht, dat dateert van het eind van de 19de eeuw. De hoofdingang ligt in de Schildersstraat en huisvest nu K’Do, de muzische basisschool van het Gemeenschapsonderwijs. In de De Vrièrestraat lag een kleine halve eeuw, tot aan de Tweede Wereldoorlog, het Warenmuseum van de Hogeschool. Daar vond je onder andere achthonderd glazen potten vol grondstoffen, chemische preparaten en olieproducten. Denk aan steenkool, aardnoten en rubber, vooral uit Belgisch Congo.

In de plaats van het Handelsgesticht kwam de Tolkenschool, maar het deel waarin het Warenmuseum zat, bleef ongeveer veertig jaar verkommeren. Toen regisseur Walter Tillemans met zijn Nieuw Ensemble Raam Teater een nieuwe zaal zocht in 1986, kwam hij ook in de De Vrièrestraat scouten. Alles was dichtgespijkerd, zat onder centimeters dik stof en er zat mos op de glazen koepel. Overheidssteun was er niet, maar via privésponsors kreeg hij 6 miljoen frank (150.000 euro) bij elkaar en na zes maanden opknapwerk ging in september 1986 Hamlet in première, in een bewerking van Hugo Claus.

Het Raam Teater op het Zuid werd al snel een begrip. Maar va vele succesvolle jaren begon het in het nieuwe millennium stroever te gaan. In 2008 was er een naamsverandering tot BAFF, maar het gezelschap ging in 2010 failliet. Weer stond het gebouw een tijd leeg, tot het Toneelhuis erin trok. Samen met de AP Hogeschool, die er ook een ruimte zag voor de studenten van het conservatorium, bracht de toenmalige artistieke directeur Guy Cassiers er PULS in onder, een forum voor jonge theatermakers. De ruimte zelf doopten ze V36.

Maar na het schrappen van enkele subsidies verdween ook dat initiatief.

Medio 2022 kwam het gebouw dan in handen van een vastgoedmaatschappij die het gedeelte van het voormalige Raamtheater nu aan 't Antwaarps Amusements Theater verhuurt.

De zaal wordt ook beschikbaar gesteld aan derden voor allerlei evenementen : Trouwfeesten, communiefeesten, lezingen, productvoorstellingen, bedrijfsevents, enz.

Vraag vrijblijvend inlichtingen ivm mogelijkheden en voorwaarden.

_K9A9694.jpg
IMG-20221018-WA0003.jpg
Anker 1
bottom of page